Povratak na popis članaka
Zdravlje žene

Žensko zdravlje kroz godine

19. travanj 2018.

Žene se suočavaju s jedinstvenim izazovima u svakoj dekadi svog života: promjene u tinejdžerskoj dobi, nošenje sa stresom i majčinstvom u zaposlenim dvadesetima i tridesetima, suočavanje s hormonalnim promjenama tijekom četrdesetih i pedesetih godina života te promjene u koštanom, mišićnom i živčanom sustavu koje nas usporavaju u zrelim godinama. Naš je cilj pomoći vam da ostvarite svoj puni zdravstveni i energetski potencijal te dobro psihičko, mentalno i emocionalno zdravlje u svakoj životnoj dobi. Zato vam, između ostalog, savjetujemo da vodite brigu o svojim životnim navikama jer dobro zdravlje počinje prevencijom, kvalitetnom prehranom, unosom potrebnih vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari, tjelesnom aktivnošću te redovitim liječničkim pregledima i kontrolama.

Vitamini/nutrijenti kroz godine

Kako se mijenjamo mi, naš način života i prehrane, tako se s godinama mijenjaju i nutritivne potrebe našeg tijela. Koji su nam vitamini osobito potrebni u određenoj životnoj dobi i zašto?

                  

U dvadesetima smo na svom fizičkom vrhuncu i manja je šansa da smo u ovoj dobi suočene s kroničnim zdravstvenim problemima. Stoga je ovo vrijeme idealno za usvajanje zdrave prehrane i redovite tjelovježbe. Dok mnoge od nas u ranim dvadesetima uživaju u noćnim izlascima, kasne dvadesete su prema Državnom zavodu za statistiku doba kada najčešće stupamo u brak i odlučujemo se na rođenje prvog djeteta. Pročitajte više o korisnim nutrijentima u 20-tima.

Ovo je razdoblje najkompleksnije za mnoge od nas. Prve godine braka, podizanje prvog djeteta, napredak u karijeri… U težnji da sve to savršeno uskladimo, ne smijemo zaboraviti na vlastito zdravlje i energiju. Važno je ustrajati na zdravim navikama koje smo stvorili u dvadesetima - zdravoj prehrani i redovitoj tjelovježbi, a ako još nismo, ovo je vrijeme da ih usvojimo! Pročitajte više o korisnim nutrijentima u 30-tima.

Današnje četrdesete ne razlikuju se mnogo od tridesetih. Ali ipak, određene promjene u tijelu koje se događaju u ovom periodu ne možemo spriječiti. S godinama se plodnost smanjuje, a tijelo se priprema za ulazak u menopauzu što se označava pojmom perimenopauza te sa sobom donosi promjene menstrualnog ritma i hormonalne nestabilnosti koje često utječu na naše raspoloženje. Pročitajte više o korisnim nutrijentima u 40-tima.

Prosječna dob u kojoj ulazimo u menopauzu je oko 50 godina, što znači da, s obzirom na očekivano trajanje života, trećinu života provedemo u postmenopauzi. Stoga je bitno spriječiti negativne učinke smanjenja razine estrogena, koji između ostalog, štiti i naše kosti. U ovoj dobi važno je obratiti pozornost na zdravlje živčanog, koštanog i mišićnog sustava, kao i na zdravlje srca. Pročitajte više o korisnim nutrijentima u 50-tima +.

Newsletter
Primajte besplatno preporuke i savjete o zdravom načinu života na svoj email