Zdrave putne navike
Kako ostati zdrav na odmoru? Zdrave putne navike možda nisu nešto o čemu povremeni putnici mnogo razmišljaju, ali oni iskusniji imaju svoje načine za brigu o zdravlju i tijelu i dok su na putu. U nastavku su neki od njih.
Spakirajte zdrave grickalice
Sa sobom ponesite zdrave grickalice koje će vam poslužiti tijekom putovanja i na odredištu. Nezgodno je nositi svježe voće, ali možete ponijeti energetske pločice ili pakirane orašaste plodove koji su zdrava i hranjiva alternativa – izvor su vlakana, proteina, magnezija i omega-3 masnih kiselina. Recept za energetske pločice naše kolegice Ingrid uključuje i orašaste plodove, a možete ga pronaći OVDJE.
Voda je vaš prijatelj
Nedovoljan unos tekućine se smatra jednim od krivaca za velik broj nepoželjnih stanja poput zatvora, niske razine energije, umora, nekontrolirane želje za slatkim i hranom općenito pa čak i glavobolje. Na putovanju često zaboravimo na navike koje inače imamo poput redovnog unosa vode ili se pak suzdržavamo od redovitog posjeta zahodu. Možda da ipak ponesete tu bocu vode sa sobom?
Ne preskačite doručak
Doručak je onaj obrok u danu koji ne biste trebali preskakati ni inače ni na putovanju. Dobra opcija je da se unaprijed pobrinete za smještaj s doručkom tako da si to ne ostavite na izbor. Na ovaj način imat ćete više energije tijekom dana, ali i vremena za različite aktivnosti te nećete stalno razmišljati o hrani i dolaziti u napast da grickate svako malo. Uz doručak na putu uzmite multivitamin za nutritivno osiguranje.
Hodajte više
Odmaranje je bitan dio odmora, ali za zdravlje promatrano iz različitih aspekata važno je ostati donekle aktivan. Hodanje se lako može uklopiti u svaki odmor, a blagotvorno je za vašu liniju, san, raspoloženje i probavu. Obilazak mjesta pješice umjesto vožnjom može napraviti razliku i pomoći u redovitijem pražnjenju crijeva.
Perite ruke
Bez obzira jeste li kod kuće ili putujete, redovito pranje ruku je učinkovit način smanjenja rizika od razbolijevanja. Virusi i bakterije se zadržavaju na različitim površinama koje dodirujete pa, ukoliko niste u mogućnosti odmah oprati ruke, izbjegavajte barem dodirivanje očiju, nosa i usta jer na taj način unosite potencijalne uzročnike bolesti direktno u organizam.
Razmislite što jedete
Putnički proljev je neugodna gnjavaža koja vas može zadesiti na putovanju, posebice ako putujete u zemlje sa slabijim higijenskim standardima. Voda može biti kontaminirana različitim mikroorganizmima (bakterijama, virusima ili parazitima) koji mogu prouzročiti probleme u probavnom sustavu. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje sirovog voća i povrća, sirovog ili nedovoljno pečenog mesa, morske hrane, jaja (pazite se kolača, deserata i sladoleda – mogu sadržavati sirova ili nedovoljno termički obrađena jaja), nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda i hrane koja se prodaje na ulicama. Ukoliko zadnjoj ne možete odoljeti, birajte bar onu koja se termički obrađuje na visokim temperaturama (pečenje, kuhanje). Ako je šteta već nastala - uzmite probiotik.
Ne pretjerujte
Mnogi od nas imaju tendenciju prejedanja kada jedu vani. To za tijelo znači više kalorija nego što je potrebno taj dan. Ali to vjerojatno znači i veću količinu masti, soli i šećera budući da se u većini restorana uglavnom više vodi briga o tome da jelo bude fino, nego nutritivno uravnoteženo. Često nije problem u tome što jedete, već koliko jedete. Zato, s obzirom da odlazak u restoran danas više nije rijetka i posebna prilika, kontrolirajte svoje porcije i odolite uvjerenju da morate pojesti sve s tanjura. Možete si pomoći i uzimanjem pripravka za povećanje sitosti i/ili ispijanjem čaše vode pola sata prije jela.