Vaš broj 1 dodatak prehrani
Povratak na popis članaka

Najčešći mitovi o antioksidansima

19. lipanj 2019.

Antioksidansi su važni igrači. Oni su tvari koje se bore protiv procesa zvanog oksidacija koji se svakodnevno odvija u stanicama. Glavni izvor su namirnice biljnog podrijetla, ali i tijelo također stvara neke od njih. Vjerojatno ste upoznati s vitaminima C i E, beta karotenom i mineralima selenom i cinkom.

Biljne tvari poput polifenola su također antioksidansi. Svaki antioksidans djeluje drugačije, a zajedno tvore tim koji se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali oštećuju stanice i genetski materijal unutar njih te doprinose procesu starenja. Antioksidansi sprječavaju nastanak slobodnih radikala ili ih pretvaraju u bezopasne spojeve.

MIT #1 Antioksidansi su svi vitamini

Postoje tisuće antioksidansa, a samo mali broj njih su vitamini. Neki su minerali, neki enzimi, a neki različite molekule poput polifenola i pigmenata karotenoida koje su najviše zastupljene u voću i povrću, a polifenoli i u čokoladi i crnom vinu. Među najpoznatijim antioksidansima su svakako vitamini E i C, minerali selen i cink te karotenoidi i polifenoli. Zajednička im je sposobnost blokiranja djelovanja slobodnih radikala – nestabilnih molekula koji mogu oštetiti tjelesne stanice.

MIT #2 Svi antioksidansi su jednaki

Različiti antioksidansi se bore protiv različitih slobodnih radikala. Svaki od njih ima drugačiji posao, ali dobro funkcioniraju i zajedno. Primjerice, vitamin C obnavlja vitamin E. Nakon što vitamin E neutralizira slobodni radikal, vitamin C ga vraća u njegov antioksidativni oblik. Ovaj i slični sinergizmi među ostalim antioksidansima razlog su preporuka unosa raznovrsnih namirnica koje ih sadrže te, ukoliko se radi o dodatku prehrani, kombiniranih preparata kao što je primjerice multivitamin.

MIT #3 Kuhanje smanjuje količinu antioksidansa u hrani

Istina je da kuhanje može smanjiti, ali i povećati razinu antioksidansa u određenim namirnicama. Tako primjerice cvjetača, grašak i tikvice kuhanjem gube veći dio svoje antioksidativne aktivnosti. S druge strane, kuhanje povrća koje je bogato beta karotenom, poput mrkve, oslobađa beta karoten iz proteinskog matriksa i time poboljšava njegovu apsorpciju u tijelu. 

MIT #4 Više je bolje

Kad je riječ o antioksidansima, umjerenost je doista vrlina. Ravnomjerna zastupljenost različitih antioksidansa u optimalnim, uravnoteženim dozama, recept je za željeni učinak, dok unos prevelikih doza izoliranih antioksidansa može imati obrnut rezultat. Zato ne pretjerujte i držite se uputa na pakiranju proizvoda.

Newsletter
Primajte besplatno preporuke i savjete o zdravom načinu života na svoj email
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo našu Izjavu o zaštiti osobnih podataka

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Izjavi o zaštiti osobnih podataka i pravilima korištenja kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Izjavi o zaštiti osobnih podataka i pravilima korištenja kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid

Instagram

Google Analytics
Facebook Analytics
Instagram Insights