Magnezij u našoj svakodnevici
Magnezij i mišići
Nakon treninga visokog intenziteta obratite pozornost na mišiće. Imate grčeve? Ovo je možda znak da mišićne stanice nisu uspjele povratiti ravnotežu kalcija nakon napora zbog manjka raspoloživog magnezija. Uzmite magnezij i pratite što se događa. Mišićna kontrakcija je primjer kako funkcionira ravnoteža između magnezija i kalcija u tijelu i najlakše se uočava.
Magnezij i vitamin D
Ako imate nisku razinu vitamina D, moguće je da vam nedostaje i magnezij. Magnezij regulira ključne enzime koji pretvaraju vitamin D u aktivni oblik. Bez obzira na to koliko vitamina D dobivate od sunca ili prehranom, ako nemate dovoljno magnezija, nećete imati ni dovoljno aktivnog vitamina D.
Magnezij i želučana kiselina
Da bi se mogao apsorbirati u crijevima, magnezij mora biti topljiv. Želučana kiselina stvara uvjete u kojima je magnezij topljiv. Ako okolina nije dovoljno kisela, magnezij će ostati netopljiv i izlučit će se iz organizma putem probavnog trakta. Smanjeno lučenje želučane kiseline mogu uzrokovati stres, antacidi, ali i starenje.
Apsorpcija magnezija
Apsorpcija magnezija u crijevima ovisi o tome koliko magnezija je tijelu potrebno. Apsorpcija se povećava u periodima nedostatka, a smanjuje kad je unos magnezija dovoljan. Ako unesemo više magnezija nego što nam je potrebno, tijelo apsorbira samo onu količinu koja mu je potrebna, a ostatak se izlučuje van iz organizma.
Magnezij i probava
Magnezij u većoj količini ima osmotski učinak te može izazvati mekšu stolicu i olakšati konstipaciju.
Magnezij i stres
Magnezij je uključen u mnoge procese koji se događaju u tijelu. Prekomjerna stimulacija ovih procesa rezultirat će povećanim potrebama za magnezijem. Primjerice, kad smo pod velikim stresom, naše tijelo troši i izlučuje više magnezija.
Razina magnezija u krvi
Polovica ukupnog magnezija u tijelu se nalazi u kostima. Ostatak je uglavnom smješten unutar stanica, dok se manje od 1% magnezija nalazi u serumu. Određivanje magnezija samo u serumu zato nije dobar pokazatelj statusa magnezija u organizmu.
Obrada hrane smanjuje količinu magnezija
Prerada i rafinacija hrane otklanja velike količine magnezija. Cjelovite žitarice mogu izgubiti i do 80% sadržaja magnezija samo mljevenjem. Sjemenke i orašasti plodovi su bogati izvori magnezija, ali preradom u ulje gube gotovo sav magnezij. Kuhanje povrća također može smanjiti sadržaj magnezija.

Natural Wealth® 5 magnezij 375 mg - najmoćniji magnezij iz pet izvora za pet puta veću iskoristivost

Natural Wealth® C-500 s produljenim djelovanjem u jedinstvenom obliku peleta s postupnim otpuštanjem vitamina C
