10 savjeta za zdraviju probavu (i vitku liniju)
Blagdanski je mjesec iza nas, a nova godina donosi priliku za zdrave novogodišnje odluke. U prosincu obično pretjeramo s unosom hrane i pića što u pravilu dovodi do simptoma poput loše i usporene probave, sporog metabolizma, umora, razdražljivosti i viška kilograma. Siječanj je pravi mjesec za detoksikacijski program. Kako biste svoju probavu pokrenuli u pravom smjeru te osjetili blagodati zdravog i snažnog probavnog sustava, donosimo vam 10 savjeta koji će vam vratiti ravnotežu i energiju.
1. Povećajte unos topivih i netopivih vlakana
Jedite što više cjelovitih žitarica, povrća, grahorica i voća. Osim što će vlakna pokrenuti probavu, korisna su i u stanjima poput sindroma iritabilnog crijeva i hemoroida te čuvaju vitku liniju. Psyllium je izvrstan izvor vlakana.
2. Smanjite unos masti
Prehrana s puno masti može usporiti probavu i izazvati zatvor. Zasićene masti također su bogate kalorijama te otežavaju održavanje normalne tjelesne težine.
3. Pijte dovoljno tekućine
Dobra hidracija tijela neophodna je za dobru probavu. Birajte običnu vodu, nezaslađene čajeve, detox napitke i juhe.
4. Uključite probiotike u svakodnevnu prehranu
Probiotske kulture normalno žive u našim crijevima, štite crijevnu sluznicu, pomažu apsorpciju nutrijenata te proizvode vitamine i enzime. Njihov dovoljan broj u crijevima čuva zdravu probavu i dobar imunitet. Zato ih je preporučljivo uključiti u režim prehrane.
5. Jedite redovito
Preskakanje obroka, prejedanje i gomila snekova opterećuju i usporavaju probavu. Pokušajte jesti u isto vrijeme svaki dan, a obroke učinite raznovrsnim i zanimljivim. Začini i povrće neka budu dio svakog obroka.
6. Izbacite štetne navike
Pušenje, alkohol i prevelike količine kofeina utječu na funkciju probavnih organa i mogu dovesti do masne jetre, žgaravice i želučanih tegoba. Sikavica (silimarin) i artičoka mogu nam pomoći u obnovi jetrenih stanica.
7. Vježbajte i redovito se krećite
Redovna tjelovježba potiče peristaltiku i osigurava redovitu probavu. Također pridonosi zdravoj tjelesnoj težini te sveukupnom fizičkom i duševnom zdravlju.
8. Jedite sporo
Temeljito žvakanje zalogaja doprinosi probavi hrane poticanjem lučenja sline i probavnih enzima te proizvodnji želučane kiseline. Što više žvačete – učinak na probavu je veći.
9. Stimulirajte probavu
Unos magnezija u obliku šumećeg ili praškastog dodatka prehrani mnogim je ljudima korisna stimulacija kod prespore i neredovite probave.
10. Uključite i probavne enzime
Enzimi papaje u tabletama jednostavan su i ukusan način za olakšanje probave. Unos tople vode s limunom između obroka ili prirodnog jabučnog octa mogu stimulirati proizvodnju želučane kiseline i olakšati probavu.