Povratak na popis članaka

10 razloga za uzimanje dodataka prehrani

04. kolovoz 2021.

1

Zbog komercijalne proizvodnje hrane i poljoprivrede zemlja je osiromašena važnim mikronutrijentima, poglavito mineralima, pa je hrana koja raste na takvom tlu također siromašna tim sastojcima.

2

Često se hrana koju jedemo, osobito voće, transportira iz udaljenih dijelova svijeta iIi dugo skladišti zbog čega gubi vitamine i mikronutrijente osjetljive na svjetlost i toplinu.

3

Nutrijente gubimo i preradom, kuhanjem, prženjem, konzerviranjem, procesiranjem hrane što otežava opskrbu mikronutrijentima samo hranom.

4

Sve više voća i povrća genetski se podešava kako bi im se poboljšali izgled, veličina, urod i karakteristike, ali ne i nutritivna vrijednost. Nutritivna vrijednost današnje hrane smanjena je u odnosu na hranu naših predaka.

5

Moderne, preužurbane prehrambene navike, poput nedovoljnog žvakanja hrane, jedenja na brzinu i u stresnim situacijama te prebrz unos obroka, pridonose slabijoj probavi hrane što tijelu onemogućuje da apsorbira mnoge korisne sastojke, poput mikronutrijenata.

6

S vremenom je eskaliralo korištenje lijekova i mnogi ih uzimaju svaki dan. Većina lijekova smanjuje neki od esencijalnih nutrijenata u tijelu pa smo podložniji mogućim nedostatcima.

7

Neke životne faze i specifična stanja te životni stil mogu dovesti do povećanih potreba za određenim mikronutrijentima. Primjerice, potrebno je povećati unos folne kiseline tijekom planiranja trudnoće i u trudnoći, a u menopauzi žene mogu biti podložne nedostatku kalcija.

8

Zbog porasta zagađenja okoliša, nečistog zraka, zagađenja voda, hrana koja raste u takvom okolišu sadrži štetne tvari. Zato naše tijelo treba dodatne poticaje i više zaštitnih mikronutrijenata kako bi eliminiralo nepoželjne supstancije. Ovdje osobito mislimo na antioksidanse – vitamin B2, C, E, kao i cink, selen, bakar i mangan koji nam pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

9

Nažalost, svi imamo i neke genetske slabosti, a jedna od njih može biti i povećan rizik za nedostatak ili pak povećana potreba za pojedinim mikronutrijentom. Nedostatak određenih mikronutrijenata može biti okidač za razvoj nekog stanja.

10

Mnogi mikronutrijenti potvrđeno pridonose zdravlju određenih organa ili organskih sustava, drugi mogu poboljšati nepovoljna zdravstvena stanja poput povišenog kolesterola, povišenog tlaka ili razine šećera u krvi. Odabirom pravog sastojka smanjujemo rizike i pridonosimo očuvanju zdravlja.

Newsletter
Primajte besplatno preporuke i savjete o zdravom načinu života na svoj email
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo našu Izjavu o zaštiti osobnih podataka

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Izjavi o zaštiti osobnih podataka i pravilima korištenja kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Izjavi o zaštiti osobnih podataka i pravilima korištenja kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid

Google analytics