LCHF pizza za after run
Naša kolegica Ingrid dugogodišnja je trkačica koja zbog svakodnevnih iscrpljujućih treninga mora misliti na nadoknadu proteina i ostalih nutrijenata. Podijelila je s nama zdrav i relativno jednostavan recept za pizzu čiji sastojci obiluju vitaminima i mineralima. Tijesto pizze sadržava chia sjemenke prepune vlakana i omega 3 masnih kiselina, bezglutensko bademovo brašno s nezasićenim masnim kiselinama i kalcijem te sjemenke suncokreta bogate proteinima, vitaminom E i vitaminom B1. Nadjev pizze sadržava tunu bogatu masnim kiselinama, crvenu papriku koja obiluje vitaminom C, parmezan koji sadrži vitamin D3 te pasiranu rajčicu sa mnoštvom antioksidansa, vitamina C i karotenoida.
Sastojci za tijesto:
40 g chia sjemenki
180 ml vode
3 žlice bademovog brašna
žličica soli
žličica origana
Sjemenke suncokreta usitniti u blenderu dok ne dobijete brašno, dodajte bademovo brašno, sol i origano. U vodu dodati chia sjemenke i ostaviti ih da odstoje 15 minuta. Nakon 15 minuta nabubrene chia sjemenke dodajte suhim sastojcima i formirajte tijesto. Na pleh stavite papir za pečenje, oblikujte tijesto promjera oko 25 cm te ga na par mjesta izbodite vilicom. Pećnicu zagrijte na 180° C i tijesto pecite 20-tak minuta. Zatim izvadite tijesto iz pećnice te posložite nadjev niže navedenim redoslijedom:
Nadjev
4 žlice pasirane rajčice (sa začinima po želji: origano, bosiljak, papar...)
60 g konzervirane tune u salamuri koju ste prethodno ocijedili
3 komada srednje velikih smeđih šampinjona
50 g parmezana narezanog na komadiće
pola crvene paprike narezane na komadiće
Nakon stavljanja nadjeva, vratiti pizzu u pećnicu koju treba podesiti na 200°C i peći još 10-tak minuta.
Uživajte u zdravom, a ukusnom jelu!