Kremasta juha od mrkve i đumbira
Donosimo vam recept za predivnu toplu kremastu juhicu od mrkve i đumbira s bloga @fitblogerica
Đumbir je bogat eteričnim uljima, kalijem, manganom, bakrom, magnezijem i vitaminom B. Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva.
Mrkva je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, vitamina C i kalija.
Sastojci
• 750 g mrkve
• 1 veći luk
• 1 veći režanj češnjaka
• svježi đumbir veličine palca (4-5 cm)
• 2 žličice maslaca (ili maslinovo ulje za vegansku verziju)
• 1/2 manjeg limuna
• sol, papar, kurkuma, kajenski papar
• različite sjemenke (po želji)
Priprema
Luk i mrkvu dinstati 10-ak minuta na maslacu pa dodati sol, papar i češnjak. Preliti vodom da prekrije mrkvu i poklopiti lonac. Ostaviti cca 25 min da se kuha dok mrkva ne postane mekana. Skloniti s štednjaka, dodati svježi đumbir i štapnim mikserom napraviti kremastu juhu. Ako je potrebno dodati još vode ili ako niste sigurni koju gustoću ćete dobiti procijediti tekućinu od mrkve u posebnu posudu pa dodavati lagano dok ne dobijete željenu gustoću. Začiniti kurkumom i kajenskim paprom te provjeriti je li fali još soli i papra. Na kraju dodati sok od limuna i dobro sve promiješati. Poslužiti sa sjemenkama po izboru.
Predlažemo vam da pratite @fitblogerica blog s korisnim nutricionističkim savjetima, receptima i blogom o trčanju.