Kraljica jeseni: Bundeva
U ovim jesenskim danima tržnice su pune različitih vrsta bundeva. Ukoliko ju ne konzumirate, svakako razmislite o tome da ovaj premalo cijenjeni plod, za koji znanost sve učestalije dokazuje da nam, od kore do sjemenke, osigurava brojne zdravstvene dobrobiti, uključite u svoj jelovnik.
Bundeva je bogata antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K te beta-karotenom, narančastim pigmentom koji ima antioksidativno djelovanje. Osim toga, beta-karoten je prekursor vitamina A koji je važna komponenta u održavanju zdravlja kože te ima važnu ulogu u održavanju zdravog vida. Svakako treba spomenuti i sjemenke bundeve jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, cinkom i fitosterolima.
Pribrojimo li svemu navedenom mangan i fosfor, kao i visoku količinu bjelančevina koje sadrže bundeve, vjerujemo kako vam sada nije teško razmisliti o češćoj implementaciji ovoga divnog ploda u jela koja pripremate, bilo u salati, pečenju ili finoj jesenskoj juhici.
Juha od pečene bundeve za mirisnu jesen
Donosimo vam recept za prefinu juhu od pečene bundeve s bloga Like Chocolate
Posipana sezamovim ili bundevinim sjemenkama, s vrhnjem ili bučinim uljem, od pečenog ili kuhanog povrća, s kockom ili bez kocke – uvijek je dobra, a čak može poslužiti i kao samostalni obrok ako u nju dodate malo riže ili recimo prosa. Obožavat će ju i djeca, a glavna prednost joj je što je iznimno zdrava i hranjiva.
Za 2 velika tanjura juhe
- pola hokaido ili butternut bundeve (oko 700 -800 g neočišćene)
- 1 veliki krumpir
- 1 manji luk
- 2 češnja češnjaka
- 500 ml vode
- sol
- pola žličice kajenskog papra
- žlica svježeg ili žličica sušenog timijana
- 2 žlice maslinovog ulja
- sjemenke bundeve za posluživanje (po želji)
Upute
- Pećnicu zagrijte na 200°C, a veliki pleh obložite papirom za pečenje.
- Bundevu očistite od koštica, ogulite i narežite na kockice. Isto učinite s krumpirom, a luk očistite i prerežite na četvrtine. Češnjak očistite.
- Sve zajedno stavite u zdjelu, dodajte ulje, timijan, sol i papar i promiješajte da se svi sastojci oblože.
- Preselite u pleh i pecite oko 30-40 min, dok bundeva i krumpir ne omekšaju.
- Kad je povrće pečeno, preselite ga u blender ili zdjelu, dodajte vodu i propasirajte (možete koristiti štapni mikser). Prokuhajte još 5 minuta i dodajte začina ako je potrebno.
- Poslužite posipano bučinim sjemenkama i, po želji, s malo kiselog vrhnja. Dobar tek!