Povratak na popis članaka

Daruvarski ginko u natjecanju za europsko stablo godine

03. veljača 2020.

Donosimo vam lijepu priču iz Daruvara gdje se nalazi najstarije stablo ginka u Hrvatskoj koje je, osvojivši titulu hrvatskog stabla godine, nominirano i za izbor najljepšeg europskog stabla 2020. godine. Daruvarski je ginko posađen prije više od 240 godina stigavši iz Kine te dan-danas uljepšava dvorac grofa Jankovića.

Ovo stablo ginka su zapravo dva: muško i žensko stablo, budući da je ginko dvodomna biljka. Muški primjerak, nazvan Adam, plijeni pozornost raskošnom i zagasito žutom krošnjom (posebice ujesen) i opsegom debla od čak 7 metara, dok je žensko stablo imena Eva, razumije se, visoko i vitko.

Europski će se izbor održati tijekom mjeseca veljače pa vas pozivamo da se svojim online glasom uključite u izbor i omogućite ovom predivnom daruvarskom stablu osvajanje titule europskog stabla godine. Na taj način bismo podarili gradu Daruvaru još jedan simbol prepoznatljivosti na širem europskom području, a Adamu i Evi na najbolji mogući način čestitali izdržljivost u dugogodišnjem suživotu. Dajmo sve od sebe da daruvarski ginko, osim zaštićenog spomenika vrtne arhitekture, u budućnosti postane i daruvarski brend.

Ne zaboravite glasovati online putem stranice www.treeoftheyear.org!

Fotografija: www.bjelovar.info
Newsletter
Primajte besplatno preporuke i savjete o zdravom načinu života na svoj email