Vaš broj 1 dodatak prehrani
Povratak na popis članaka
Iz prirode za zdravlje

Sikavica za zdravlje i zaštitu jetre

09. listopad 2017.

Sikavica ili ošljebad (lat. Silybum marianum (L.) Gaertner) iz porodice Asteraceae dvogodišnja je trnovita zeljasta biljka izuzetne ljepote, crveno-ljubičastih cjevastih cvjetova obavijenih trnovitim ovojnim listovima. Iz cvjetova se razvijaju tamni sjajni plodovi. Naraste i do dva metra u visinu.

Moderan način života nameće unos stranih tvari, koje na neki način moramo ukloniti iz organizma. Tu svakako najvažniju ulogu ima jetra, najveći unutarnji organ s velikom sposobnošću regeneracije. Čak do 25% jetre može se ukloniti i već u kratkom vremenskom periodu ona će ponovno doseći svoj prvobitni oblik i veličinu. Brojne su funkcije jetre, od kojih je najvažnija stvaranje žuči nužne za probavu masti te funkcija detoksifikacije organizma.

Tvari koje se apsorbiraju u probavnom traktu dolaze u jetru, nakon čega se tamo prerađuju, pohranjuju ili ponovno izlučuju u krvotok. Normalan rad jetre ugrožen je modernim načinom života koji podrazumijeva unos velike količine lijekova te nepravilnu prehranu bogatu prerađenim namirnicama prepunim konzervansa, umjetnih boja i aroma, pojačivača okusa. Čovjek je izložen djelovanju raznoraznih kemikalija i otrova. Prejedanje, pretjerana konzumacija alkohola, slatkih gaziranih pića opterećuje jetru i njezin rad. Utjecaj kemikalija iz okoliša te razne toksične tvari koje se ponekad zbog prirode posla ne mogu izbjeći ostavljaju trag na jetri.

Jetra je i metabolički i probavni organ kojem je povremeno potrebno pomoći jer je njen normalan rad presudan za održavanje dobrog zdravlja.

Pomoć se može naći u prirodi. Sikavica je dragocjena biljka za one koji su na bilo koji način ugrozili zdravlje svoje jetre. S druge strane, ne treba zanemariti ni njen vrlo djelotvoran preventivni učinak na zdravlje jetre, tj. zaštitu jetre od eventualnog oštećenja.

U Hrvatskoj se može naći u priobalnim krajevima, a potječe iz mediteranskih dijelova Europe i sjevernog dijela Afrike, no danas se uzgaja u cijelom svijetu. Kao lijek se koristi zreli i osušeni plod. Plod sikavice je iznimno ljekovit zbog prisutnosti silimarina koji se kao ljekovito sredstvo koristi više od 2000 godina, najčešće kod poremećaja i bolesti vezanih uz jetru.

Silimarin nije jedan spoj nego kompleks različitih spojeva (silibina A i B, izosilibina A i B, silikristina i silidianina). Sadrži i flavonoide poput kvercetola i taksifolina. Sjemenke sadrže i iznimno kvalitetno biljno ulje bogato linolnom kiselinom i sterolima. Svi ti spojevi zajedno ostvaruju više bioloških učinaka koji dovode do ljekovitog djelovanja, a to je regeneracija jetre i njezina zaštita od oštećenja izazvanog različitim uzrocima.

Nekad se koristila tinktura sikavice, no u današnje vrijeme silimarin se najčešće može naći kao suhi standardizirani ekstrakt u obliku kapsula ili tableta.

Kliničkim ispitivanjima dokazano je kako ekstrakt sikavice usporava proces propadanja jetrenog tkiva i djeluje regenerirajuće. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri, a glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre i njegova razina pada ako smo svakodnevno izloženi visokim razinama toksina. Sikavica ne povećava lučenje žuči, nego prije svega djeluje hepatoprotektivno.

Newsletter
Primajte besplatno preporuke i savjete o zdravom načinu života na svoj email
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo našu Izjavu o zaštiti osobnih podataka

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Izjavi o zaštiti osobnih podataka i pravilima korištenja kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Izjavi o zaštiti osobnih podataka i pravilima korištenja kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid

Instagram

Google Analytics
Facebook Analytics
Instagram Insights