Povratak na popis članaka
Iz prirode za zdravlje

Sikavica

09. listopad 2017.

Sikavica ili ošljebad (lat. Silybum marianum (L.) Gaertner) iz porodice Asteraceae dvogodišnja je trnovita zeljasta biljka izuzetne ljepote, crveno-ljubičastih cjevastih cvjetova obavijenih trnovitim ovojnim listovima. Iz cvjetova se razvijaju tamni sjajni plodovi. Naraste i do dva metra u visinu.

Moderan način života nameće unos stranih tvari, koje na neki način moramo ukloniti iz organizma. Tu svakako najvažniju ulogu ima jetra, najveći unutarnji organ s velikom sposobnošću regeneracije. Čak do 25% jetre može se ukloniti i već u kratkom vremenskom periodu ona će ponovno doseći svoj prvobitni oblik i veličinu. Brojne su funkcije jetre, od kojih je najvažnija stvaranje žuči nužne za probavu masti te funkcija detoksifikacije organizma.

Tvari koje se apsorbiraju u probavnom traktu dolaze u jetru, nakon čega se tamo prerađuju, pohranjuju ili ponovno izlučuju u krvotok. Normalan rad jetre ugrožen je modernim načinom života koji podrazumijeva unos velike količine lijekova te nepravilnu prehranu bogatu prerađenim namirnicama prepunim konzervansa, umjetnih boja i aroma, pojačivača okusa. Čovjek je izložen djelovanju raznoraznih kemikalija i otrova. Prejedanje, pretjerana konzumacija alkohola, slatkih gaziranih pića opterećuje jetru i njezin rad. Utjecaj kemikalija iz okoliša te razne toksične tvari koje se ponekad zbog prirode posla ne mogu izbjeći ostavljaju trag na jetri.

Jetra je i metabolički i probavni organ kojem je povremeno potrebno pomoći jer je njen normalan rad presudan za održavanje dobrog zdravlja.

Pomoć se može naći u prirodi. Sikavica je dragocjena biljka za one koji su na bilo koji način ugrozili zdravlje svoje jetre. S druge strane, ne treba zanemariti ni njen vrlo djelotvoran preventivni učinak na zdravlje jetre, tj. zaštitu jetre od eventualnog oštećenja.

U Hrvatskoj se može naći u priobalnim krajevima, a potječe iz mediteranskih dijelova Europe i sjevernog dijela Afrike, no danas se uzgaja u cijelom svijetu. Kao lijek se koristi zreli i osušeni plod. Plod sikavice je iznimno ljekovit zbog prisutnosti silimarina koji se kao ljekovito sredstvo koristi više od 2000 godina, najčešće kod poremećaja i bolesti vezanih uz jetru.

Silimarin nije jedan spoj nego kompleks različitih spojeva (silibina A i B, izosilibina A i B, silikristina i silidianina). Sadrži i flavonoide poput kvercetola i taksifolina. Sjemenke sadrže i iznimno kvalitetno biljno ulje bogato linolnom kiselinom i sterolima. Svi ti spojevi zajedno ostvaruju više bioloških učinaka koji dovode do ljekovitog djelovanja, a to je regeneracija jetre i njezina zaštita od oštećenja izazvanog različitim uzrocima.

Nekad se koristila tinktura sikavice, no u današnje vrijeme silimarin se najčešće može naći kao suhi standardizirani ekstrakt u obliku kapsula ili tableta.

Kliničkim ispitivanjima dokazano je kako ekstrakt sikavice usporava proces propadanja jetrenog tkiva i djeluje regenerirajuće. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri, a glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre i njegova razina pada ako smo svakodnevno izloženi visokim razinama toksina. Sikavica ne povećava lučenje žuči, nego prije svega djeluje hepatoprotektivno.

Newsletter
Primajte besplatno preporuke i savjete o zdravom načinu života na svoj email
Newsletter šaljemo jednom tjedno. Ni mi ne volimo spam :)