Papaja – hranjiva tropska voćka slasnog okusa
Njenom se okusu i mirisu divio čak i slavni Kristofor Kolumbo koji ju je proglasio „hranom anđela“. Osim što je mirisna i ukusna, papaja je i vrlo zdrava. Prirodni je izvor vitamina i minerala koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Bez obzira na to volite li papaju ili ne, jedno je sigurno: ovo sočno, narančasto voće jednostavno ne može proći nezapaženo!
Odavno je znano da enzim iz papaje, poznatiji kao papain, sudjeluje u razgradnji proteina iz hrane. Papaja je uz to bogata antioksidativnim hranjivim tvarima kao što su karoteni, flavonoidi i vitamin C te vitamin B (folat i pantotenska kiselina). Također je dobar izvor vlakana i minerala kao što je magnezij. Ove hranjive tvari zajedničkim snagama čuvaju zdravlje kardiovaskularnog i probavnog sustava.
Papaju karakterizira čudesno mekana konzistencija nalik maslacu i slatkasti okus. Unutarnja šupljina skriva crne, okrugle sjemenke obložene želatinoznim omotom. Papajine sjemenke su jestive, no pomalo gorak okus sličan papru neće odgovarati svima.
Domovina papaje je središnja Amerika. Španjolski i portugalski istraživači su ju na svojim putovanjima donijeli u brojne druge suptropske zemlje, uključujući Indiju, Filipine i određene dijelove Afrike.
U 20. stoljeću papaja stiže u SAD, a uzgajala se na Havajima. Danas se u najveće komercijalne proizvođače papaje ubrajaju Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Portoriko.
Savjeti za pripremu papaje
Osim što je poznata po svojem zamamnom okusu i sunčanoj boji, ova tropska ljepotica je iznimno svestrana kada je riječ o njenoj pripremi. Možete ju konzumirati na brojne načine - kao voće u sirovom obliku, ubaciti u smoothie ili voćne salate te dodati raznim receptima.
Nakon što ste ju dobro oprali, papaju prerežite po dužini, izdubite sjemenke, a zatim ju jedite pomoću žlice – baš poput dinje. To je ujedno jedan od najjednostavnijih načina njenog konzumiranja. Ako želite pripremiti voćnu salatu ili ju dodati nekom receptu, predlažemo da prvo razrežete papaju na manje komade. Zatim ogulite koru pa potom voćku narežite na manje komadiće. Ukoliko ju dodajete voćnoj salati, učinite to netom prije serviranja jer u suprotnom može uzrokovati omekšavanje ostalog voća.
Ako vam papaja nije nadohvat ruke, na tržištu su dostupni i dodaci prehrani koji sadrže koncentrirane tvari iz papaje kao što je papain.